Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ.Σ. ΕΛΜΕ: ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΣΕ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παλλήνη 21/9/2022

 

                                           ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

        Στο ξεκίνημα της φετινής σχολικής χρονιάς, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γυμνασίων της Παιανίας, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια σχολική συνθήκη δυσκολότερη ακόμη κι από αυτήν που αντιμετώπιζαν οι προηγούμενες γενιές  τις  πρώτες  μεταπολεμικές  δεκαετίες.

Τους επιβλήθηκε εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων τους σε πρωινή και απογευματινή βάρδια, κάτι το οποίο είχε εκλείψει τα τελευταία 25 τουλάχιστον χρόνια, και ως προς το οποίο η ζωή της τοπικής κοινωνίας δεν είναι, προφανώς, εναρμονισμένη.

Οι θεσμικά υπεύθυνοι (Δήμος, περιφέρεια, υπουργείο) απέτυχαν να υπερασπιστούν την υγιή σχολική ζωή των παιδιών.

Έμειναν μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί να αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο παρόν, έχοντας ως προοπτική ένα εφιαλτικό μέλλον: εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων τους σε πρωινή και απογευματινή βάρδια σήμερα, 500 παιδιά και 40 εκπαιδευτικοί στριμωγμένοι σε ένα κτήριο και 20 λυόμενα δίπλα σε ένα εργοτάξιο αύριο.

Αντέδρασαν με τον μόνο τρόπο που γνωρίζουν τα παιδιά: με άρνηση! Και το πρώτο που αρνήθηκαν είναι η αποδοχή της τρέχουσας συνθήκης: έκαναν κατάληψη.

Το Υπουργείο, ανάλγητο στον λόγο των νέων ανθρώπων, όπως μας έχει μάθει πια τα τελευταία χρόνια, αντέδρασε με τον μόνο τρόπο που γνωρίζει: απειλώντας και επικαλούμενο τους νόμους που το ίδιο έχει φροντίσει να ψηφιστούν. Επέβαλε τηλεκπαίδευση με τιμωρητική καταγραφή απουσιών και φρόντισε να καταστεί μέσω της Διοίκησης σαφές στους και στις εκπαιδευτικούς ότι θα έχουν κυρώσεις αν δε συμμορφωθούν.

Καταδικάζουμε τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου που αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ανεπαρκές, που φανερώνει την ανικανότητά τουνα προστατεύσει τη σχολική κοινότητα από τηνεγκληματική αδιαφορία των Δημοτικών αρχών και, αντ’αυτού, επιτίθεται σε αυτήν καταδιώκοντας τους μαθητές και τις μαθήτριες και απειλώντας τους και τις εκπαιδευτικούς.

Καλούμε τους και τις συναδέλφους της Διοίκησης να σταθούν δίπλα στα μέλη της σχολικής κοινότητας της οποίας αποτελούν μέρος και όχι να ταυτισθούν με τη στάση του Υπουργείου.

Καλούμε τέλος τους και τις συναδέλφους εκπαιδευτικούς των δύο σχολείων, να αξιοποιήσουν την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ σχετικά με την υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα κατειλημμένα σχολεία (που παρατίθεται παρακάτω) και να μην επιτρέψουν να αλλάξει η στόχευση για την δύσκολη χρονιά που τους και τις περιμένει. Δεν είναι η αντίδραση των παιδιών το κακό που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, είναι η αμετακίνητη θέση του Δημάρχου περί μη αξιοποίησης οικοπέδων του Δήμου, ήδη προορισμένων για σχολική χρήση, ώστε να τοποθετηθούν εκεί τα λυόμενα.

ΟΛΜΕ – 13/1/2022

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με απόφαση της ΓΣ των Προέδρων στις 25/9/2021 έχει κηρυχθεί απεργία αποχή από την τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία. Υπενθυμίζουμε σε κάθε περίπτωση ότι οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τη δική τους υλικοτεχνική υποδομή (Η/Υ, σύνδεση στο διαδίκτυο), καθώς ο ν.4807/21 που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας ορίζει:

«1. Η υπηρεσία του φορέα που είναι αρμόδια για την παροχή εξοπλισμού και την πληροφοριακή υποστήριξη, προμηθεύει τον υπάλληλο με τον απαραίτητο και κατάλληλο για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του μέσω τηλεργασίας, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και τεχνολογική συσκευή (εφεξής «Σταθμός Τηλεργασίας») και παρέχει υποστήριξη για την εγκατάστασή του, εφόσον τούτο είναι επιθυμητό από τον υπάλληλο…».

Συνεπώς ανεξάρτητα από την κηρυχθείσα απεργία-αποχή είναι σαφές ότι οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση στις υπό κατάληψη σχολικές μονάδες.

               

              Ο πρόεδρος                                                                Η γραμματέας

     Κοτσολάκος  Κυριάκος                                                          Μπαχτή Άννα

 

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ - ΠΕΜΠΤΗ 20/10/2022

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022, 13.00, ΣΤΟ 1ο ΓΕΛ ΠΑΛΛΗΝΗΣ Συζητάμε – εκτιμάμε – αποφασίζουμε! Το  Δ.Σ, ενόψ...