Καλωσορίσατε στο ιστολόγιό μας!

Με το ιστολόγιο προσπαθούμε να συμβάλουμε στην έγκαιρη ενημέρωση των μελών μας. Μπορείτε να εγγραφείτε σε αυτό το ιστολόγιο από τον υπολογιστή σας ή ακόμη και από το κινητό σας τηλέφωνο, για να λαμβάνετε ενημερώσεις κατά βούληση ή αυτομάτως είτε μέσω email, είτε μέσω RSS. Μπορείτε, επίσης, να επικοινωνείτε με το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ στο email eelme.anatt@gmail.com.

Δευτέρα, 4 Αυγούστου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΦΑΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των υπηρεσιακών μεταβολών στο ΠΥΣΔΕ Αν. Αττικής (τακτοποίηση υπεραριθμιών) οι αιρετοί του κλάδου Κατερίνα Σκανδάλη  και Άκης Σωτηρόπουλος ενημερώνουν τους συναδέλφους: 
Μετά την εγκύκλιο της 24/6 για προσδιορισμό κενών και πλεονασμάτων ενόψει μεταθέσεων, η οποία εκδόθηκε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, το ΠΥΣΔΕ κλήθηκε να δώσει κενα και πλεονάσματα, προκειμένου να γίνουν οι μεταθέσεις από το ΚΥΣΔΕ. Στο συμβούλιο αυτό διατυπώσαμε για μια ακόμη φορά τις θέσεις του κλάδου σχετικά με τον υπολογισμό κενών και πλεονασμάτων. Συγκεκριμένα επισημάναμε ότι η διαδικασία με την οποία καλούμαστε ως Υπηρεσιακό Συμβούλιο να υπολογίσουμε κενά και πλεονάσματα του εκπαιδευτικού προσωπικού, όπως αναφέρει και η εν λόγω εγκύκλιος, στηρίζεται στο ΠΔ 50/96, το οποίο ορίζει σαφώς (άρθρο 4 παρ. 3), ότι οι εισηγήσεις των ΠΥΣΔΕ προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου αποστέλλονται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, και (άρθρο 4 παρ. 1), ότι για την πραγματοποίηση των μεταθέσεων καταρτίζονται μέχρι τις 10 Μαρτίου κάθε σχολικού έτους πίνακες κενών οργανικών θέσεων κατά περιοχή μετάθεσης.
Η εγκύκλιος  επικαλείται το άρθρο 7 του Ν. 3848/10, το οποίο αναφέρει ότι "για τον προσδιορισμό των κενών θέσεων και των λειτουργικών αναγκών υπολογίζεται η τυχόν 2η ειδικότητα, η δυνατότητα διδασκαλίας με 2η ανάθεση", ενώ για τις οργανικές θέσεις υπολογίζονται μόνο οι πρώτες αναθέσεις μαθημάτων, πράγμα που είναι ασύμβατο. Επίσης, ο υπολογισμός των κενών δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος για τη σχολική χρονιά 2014-2015, από τη στιγμή που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι αναθέσεις μαθημάτων σε Β’ τάξη ΓΕΛ και Β’ τάξη ΕΠΑΛ.
Ακόμα, δεν έχουν πραγματοποιηθεί (εκείνη τη χρονική στιγμή) οι ειδικές μεταθέσεις σε ΣΜΕΑΕ-ΕΕΕΕΚ-ΚΕΔΔΥ, Μουσικά, Καλλιτεχνικά και Διαπολιτισμικά Σχολεία, καθώς και όσων εντάσσονται σε ειδικές κατηγορίες μετάθεσης.
Τονίσαμε ότι ο υπολογισμός των τμημάτων θα έπρεπε να γίνει με βάση τους 20 μαθητές ανά τμήμα για τα τμήματα γενικής παιδείας, και τους 15 μαθητές κατ΄ανώτατο όριο ανά τμήμα κατεύθυνσης χωρίς συμπτύξεις και χωρίς κλείσιμο κανενός τμήματος κατεύθυνσης με δεδομένες και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της περιοχής μας. Επισημάναμε ακόμη ότι τα τμήματα τεχνολογίας και πληροφορικής πρέπει οπωσδήποτε να “σπάνε” και ότι η διδασκαλία της β ξένης γλώσσας θα πρέπει να γίνεται ανά τμήμα και όχι παράλληλα. Σε αντίθετη περίπτωση και με δεδομένη την περσινή αύξηση του ωραρίου, θα δημιουργηθούν μεγάλα πλεονάσματα σε ορισμένες ειδικότητες και μεγάλος αριθμός συναδέλφων κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν υπεράριθμοι με απρόβλεπτες συνέπειες , δεδομένου του θεσμικού πλαισίου (υποχρεωτικές μεταθέσεις , μετατάξεις, αποσπάσεις κ.λ.π.) Από την άλλη πλευρά , σε κάποιες άλλες ειδικότητες δημιουργείται σύγχυση όσον αφορά τα κενά, και δεν καθίσταται φανερή η εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει και η επιτακτική ανάγκη μεγάλου αριθμού διορισμών , για να καλυφθούν επαρκώς τα κενά αυτά. 
Εξάλλου, η εμπειρία προηγούμενων ετών έχει αποδείξει πως οι εκτιμήσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων δεν λαμβάνονται υπόψη από το Υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, τα κενά που έδωσε το ΠΥΣΔΕ Αν. Αττικής (αλλά και η συντριπτική πλειονότητα των Υπηρεσιακών Συμβουλίων ανά την Ελλάδα) για το σχολικό έτος 2013-2014 ήταν στις ειδικότητες Ιατρών, Γραφικών Τεχνών, Αισθητικής, Κομμωτικής, Ιατρικών Εργαστηρίων κ.λπ. Το Υπουργείο, λοιπόν, αντί να προχωρήσει σε μεταθέσεις ή/και νέους διορισμούς στις ειδικότητες που εμφανίζονταν κενά, προέβη στην κατάργησή τους, έθεσε τελικά σε διαθεσιμότητα 1800 συναδέλφους μας και προχώρησε στις πρώτες 86 απολύσεις εκπαιδευτικών ύστερα από 103 χρόνια, αφήνοντας σκόπιμα αιωρούμενο τον αριθμό των τελικών απολύσεων.
Καταθέσαμε κείμενο- τοποθέτηση με το οποίο εκφράσαμε τα παραπάνω και δηλώσαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν οι συνάδελφοι μας τα όργανα της υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης και γί αυτό καταψηφίσαμε τους πίνακες με τα κενά και τα πλεονάσματα.    

Στη συνέχεια ανακοινώθηκαν πρώτα οι μεταθέσεις της ειδικής αγωγής και στη συνέχεια αυτές των καλλιτεχνικών , μουσικών κ.λ.π. σχολείων, ενώ στις 23 Ιουλίου ανακοινώθηκαν οι γενικές μεταθέσεις, οι οποίες επιβεβαίωσαν τις επιφυλάξεις μας όσον αφορά το κατά πόσο λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις των ΠΥΣΔΕ. Συγκεκριμένα, οι τελευταίες λήφθηκαν υπόψη για όλες τις ειδικότητες πλην φιλολόγων, μαθηματικών και ΠΕ4, για τις οποίες βασίστηκαν στον αλγόριθμο του myschool. Μετά από το γεγονός αυτό,  το ΠΥΣΔΕ κλήθηκε να τακτοποιήσει τις οργανικές υπεραριθμίες. Και σ´ αυτήν τη διαδικασία επισημάναμε τις θέσεις μας, και για τους ίδιους λόγους με ανάλογο κείμενο καταψηφίσαμε τους πίνακες οργανικών κενών και υπεραριθμιών , αλλά παραμείναμε σε όλη τη δωδεκάωρη συνεδρίαση, προκειμένου να διασφαλίσουμε το αδιάβλητο της διαδικασίας και να αποτελέσουμε το "άγρυπνο μάτι" του κλάδου σε μια σημαντική διαδικασία, ώστε να μην αδικηθεί κανείς συνάδελφος και να γίνουν όλα με διαφάνεια. Θεωρούμε ότι τουλάχιστον αυτό εξασφαλίστηκε στο όριο του ανθρωπίνως δυνατού. Τοποθετήθηκαν τελικά 58 υπεράριθμοι συνάδελφοι σε αντίστοιχα κενά.  Θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες της β φάσης μετά τις 22/8 ( τοποθετήσεις αιτούντων βελτίωση, μετατεθέντων και ευρισκομένων στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ) . Επισημάναμε τέλος ότι τα χρονικά περιθώρια για τις αιτήσεις απόσπασης εντος ΠΥΣΔΕ είναι ασφυκτικά και η διοίκηση δεσμεύτηκε να κάνει ότι είναι δυνατόν, ώστε κανείς να μην χάσει το δικαίωμα για αίτηση απόσπασης. 

Συνάδελφοι,
Ξεκινά σε ένα μήνα μια ακόμη δύσκολη χρονιά με πολύ μεγάλα κενά λόγω των αποχωρήσεων και των (σχεδόν) μηδενικών διορισμών συναδέλφων παρά τα κενά αυτά. Παράλληλα κλιμακώνεται η επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα και στη δημόσια παιδεία γενικότερα.  Πρέπει να μας βρουν απέναντι ! Η ενότητα και η αγωνιστική ετοιμότητα είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποκρούσουμε την επίθεση. 
Θα σας ενημερώνουμε για κάθε εξέλιξη.

ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

ΣΚΑΝΔΑΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ 

Αναζητήστε πληροφορίες