Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΟΛΜΕ - Για την ποινική δίωξη της Στέλλας Πρωτονοταρίου (πρώην διευθύντριας του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών)

   Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382 – 33 11 338
e-mail: olme@otenet.gr                                                         Αθήνα, 19/1/2010

ΨΗΦΙΣΜΑ

Για την ποινική δίωξη της Στέλλας  Πρωτονοταρίου,
πρώην διευθύντριας του 132ου  Δημοτικού Σχολείου  Αθηνών

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ  καταγγέλλει για μια ακόμη φορά απερίφραστα την ποινική δίωξη της συναδέλφου δασκάλας Στέλλας Πρωτονοταρίου, διευθύντριας σήμερα του 112ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και πρώην διευθύντριας του 132ου Δημοτικού Σχολείου. Η αφορμή για τη δίωξη αυτή ήταν μια σειρά θετικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο 132ο  Δημοτικό Σχολείο Αθηνών με στόχο την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του σχολείου, και οι οποίες συναποφασίστηκαν και εγκρίθηκαν από το Σύλλογο διδασκόντων του σχολείου.
Επίκεντρο της δίωξης, με μάρτυρα κατηγορίας το νυν διευθυντή του 132ου Δημοτικού Σχολείου κ. Γιουτλάκη, είναι η παραχώρηση σχολικού  χώρου για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των αλλοδαπών μαθητών  το διάστημα 2005-2007. Στην κατηγορία, με προφανή στόχο την πρόκληση εθνικιστικών αντανακλαστικών,  αναφέρεται μόνο  η διδασκαλία  της  αλβανικής ως μητρικής γλώσσας  των μαθητών  και σκόπιμα αποσιωπώνται η ταυτόχρονη διδασκαλία της αραβικής ως μητρικής γλώσσας μαθητών, τα μαθήματα ελληνικών στους μετανάστες γονείς που γίνονταν παράλληλα σε διπλανές αίθουσες, καθώς και το γεγονός ότι οι εν λόγω δράσεις είχαν ενταχθεί και εγκριθεί στο πλαίσιο προγράμματος της Ολυμπιακής Παιδείας από το 2002.
Προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι, ενώ οι σύγχρονες παιδαγωγικές έρευνες αποδεικνύουν ότι για την εκμάθηση των ελληνικών ως δεύτερης γλώσσας για τους μετανάστες μαθητές  είναι αναγκαία η διδασκαλία  της μητρικής τους γλώσσας, οι διώκοντες εμφανίζονται να μην είναι σε θέση να αντιληφθούν την παιδαγωγική σημασία των πρωτοβουλιών που αναπτύχθηκαν στο συγκεκριμένο σχολείο. Παράλληλα, ενώ είναι γνωστό ότι οι σχολικοί χώροι  παραχωρούνται από το Δήμο Αθήνας ακόμα και για χρήση τους από εξωσχολικούς παράγοντες (π.χ. για την κοπή πίτας, για τις ενοριακές ανάγκες εκκλησιών, από αθλητικούς  συλλόγους κ.ά.), η συνάδελφος σέρνεται στα ποινικά δικαστήρια για «παράνομη» παραχώρηση σχολικού χώρου, παρά το ότι οι  παραπάνω ενέργειες  πραγματοποιήθηκαν με απόφαση του Συλλόγου των διδασκόντων και της ίδιας ως διευθύντριας του σχολείου.
Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη παιδαγωγικά και προκλητική κοινωνικά συμπεριφορά του κ. Γιουτλάκη, και όσων ενδεχομένως κρύβονται πίσω του.

Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ:
·         Δηλώνει την έμπρακτη  αλληλεγγύη του στη συνάδελφο Στέλλα Πρωτονοταρίου και καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα σε συντονισμένη δράση για την υπεράσπιση της παιδαγωγικής ελευθερίας, και σε  ανυποχώρητο αγώνα εναντίον του αυταρχισμού, του ρατσισμού  και του σκοταδισμού που κάποιοι επιχειρούν να επιβάλουν στα σχολεία μας.
·         Θα στηρίξει και θα συμπαρασταθεί στους συναδέλφους του 132ου  Δημοτικού Σχολείου με κάθε τρόπο και μέσο που αυτοί θα αποφασίσουν να επιλέξουν εφεξής.
Η ακραία μεθόδευση της δίωξης της συναδέλφου  Στέλλας Πρωτονοταρίου, λόγω της αποφασιστικής συμμετοχής και συμβολής της στις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που είχε συναποφασίσει με το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, θα πέσει στο κενό!
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. καλεί τους εκπαιδευτικούς του Λεκανοπεδίου σε συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου 2010, ημέρα της δίκης, και ώρα 11:00 π.μ. στο Α' Μονομελές Πλημμελειοδικείου Αθηνών (πρώην Σχ. Ευελπίδων).



ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ - ΠΕΜΠΤΗ 20/10/2022

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022, 13.00, ΣΤΟ 1ο ΓΕΛ ΠΑΛΛΗΝΗΣ Συζητάμε – εκτιμάμε – αποφασίζουμε! Το  Δ.Σ, ενόψ...