Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ε' ΕΛΜΕ Ανατ.Αττικής Παλλήνη 1.11.2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σχετικά με την απάντηση του κ. Περιφερειακού Δ/ντη Αττικής κ. Κουμέντου στην Ανακοίνωση –Καταγγελία της Ε΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής έχουμε ομόφωνα να παρατηρήσουμε τα εξής:

  • Η θέση μας ήταν και παραμένει ότι είναι υποχρέωση της Διοίκησης να εξορθολογίσει τη διαχείριση προσωπικού με τρόπο ώστε και κενά στα σχολεία να μην υπάρχουν αλλά και να μην πληρώνει ο εκπαιδευτικός τις επιλογές της Διοίκησης πηγαίνοντας σε 3 ή και 4 σχολεία όπως γίνεται σήμερα. Την παρουσία του εκπαιδευτικού με πλήρες ωράριο στο σχολείο, κοντά στους μαθητές του, την θεωρούσαμε και τη θεωρούμε όχι υποχρέωση, αλλά δικαίωμα.
  • Φέτος από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, έχουν ζητηθεί και έχουν κατατεθεί από τους διευθυντές των σχολείων της Αν. Αττικής, 12 φορές! στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των τμημάτων και το ωράριο των εκπαιδευτικών σε αυτά.
  • Με έγγραφό του στις 21/10/2010 που προκάλεσε την ομόφωνη ανακοίνωση της Ε΄ ΕΛΜΕ ο Περιφερειακός διευθυντής «διαπιστώνει» ότι «δεν έχουν εφαρμοστεί» οι κείμενες διατάξεις περί κατανομής μαθητών (υπονοώντας προφανώς ,όπως φαίνεται και από την απάντησή του ότι αυτό αυξάνει τον αριθμό των τμημάτων) και ζητεί να γίνει έλεγχος από Δ/νση και Γραφεία.
  • Με βάση αυτό, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής καλεί τα σχολεία να καταθέσουν για άλλη μια φορά, στοιχεία τα οποία υπάρχουν (ή θα έπρεπε προ πολλού να υπάρχουν) υπόψη του. Στο σχετικό έγγραφο γίνεται αναφορά στην Κ.Υ.Α. 68419΄Γ2/6-7-2006 που κάνει λόγο για συγκρότηση τμημάτων με 30 μαθητές. Έξι όμως μήνες πριν, στις 14/4/2010, η υφυπουργός Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου δηλώνει στη Βουλή ότι  η συνολική πρόθεση του υπουργείου Παιδείας, για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι να προσδιορίζεται ο αριθμός των μαθητών από 25 συν 10%, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε σχολικής μονάδας. Ενώ ένα μόλις μήνα πριν, στις 7/9/2010 η υπουργός Παιδείας δηλώνει μετά από συνάντησή της με την ΟΛΜΕ ότι θα τηρηθεί το 25 ως ανώτατο όριο μαθητών ανά τμήμα (εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις κτιριακών προβλημάτων σε 5 μεγάλες πόλεις, όπου ο αριθμός δεν θα υπερβεί τους 27 μαθητές.

    Εύλογα δημιουργούνται τα παρακάτω
    ερωτήματα στα οποία ο Περιφερειακός Δ/ντής παρά το ότι προκλήθηκε δεν απάντησε:

  1. Γιατί δεν αναφέρει στην απάντησή του το μέγιστο αριθμό των μαθητών κατά τμήμα καθαρά ούτε το δηλώνει ανοικτά στα ΜΜΕ;
  2. Αμφισβητεί τη δήλωση της Υπουργού για 25 μαθητές κατ' ανώτατο όριο και θα προχωρήσει σε συγχώνευση τμημάτων με βάση τους 30 ή τους 27 μαθητές σχεδόν στη λήξη του πρώτου τριμήνου του σχολικού έτους, προκαλώντας τεράστια αναστάτωση;
  3. Γενικότερα, αν όχι ο κ. Κουμέντος, μπορεί κάποιος άλλος από την ηγεσία του υπουργείου να μας πει ποιος ευθύνεται για την τριγλωσσία και κυρίως τι τέλος πάντων ισχύει;
  4. Τέλος το σημαντικότερο στο οποίο ο Περιφερειακός Διευθυντής, οφείλει να απαντήσει, διαφορετικά εκτίθεται, είναι:

    Με ποια στοιχεία παρουσίασε στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ αύξηση αριθμού τμημάτων σε ποσοστό 30% περίπου στην Αν. Αττική;

    Είναι, βέβαια, γνωστό (και στο υπουργείο και στον κ. Περιφερειακό, από δικά μας διαβήματα) ότι στην Αν. Αττική υπάρχει τεράστιο πρόβλημα σχολικής στέγης. Πολλά από τα σχολεία στην περιοχή μας προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης κλείνοντας διαδρόμους, χρησιμοποιώντας τις αίθουσες τελετών, όπου βέβαια υπάρχουν, βιβλιοθήκες, εργαστήρια αλλά και χώρους γραφείων χωρητικότητας 10-12 μαθητών , σε όλες σχεδόν τις αυλές υπάρχουν αίθουσες κοντέινερ μικρής χωρητικότητας, ενώ τέσσερα σχολεία στεγάζονται εξολοκλήρου σε κοντέινερ .

    Ακόμη και έτσι όμως, τα στοιχεία που εμείς γνωρίζουμε από τις αρχές Σεπτέμβρη –και που ήταν και στη διάθεση του περιφερειακού- είναι ότι σε σχέση με πέρσι, υπάρχει μια αύξηση 10 περίπου τμημάτων, δηλαδή περίπου 1%.

    Πότε αυτό έγινε 30% ;

    Αν, όμως, τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κουμέντος και με βάση τα οποία λοιδορεί την ΕΛΜΕ και ζητά τον έλεγχο διευθυντών είναι ανακριβή, τότε εγείρεται τεράστιο ηθικό ζήτημα και για αυτόν και για τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής.

    Εμείς σε κάθε περίπτωση θα περιμένουμε την απάντηση.

  • Πάντως κατά τη γνώμη μας είναι προφανές ότι πίσω από τα έγγραφα αυτά και το θόρυβο που εγείρει ο κ. Κουμέντος κρύβεται η πολιτική της διοίκησης να συγχωνεύσει τμήματα για εξοικονόμηση προσωπικού με το πρόσχημα της «ορθής διαχείρισης» του προσωπικού. Με άλλα λόγια να δημιουργηθούν τμήματα των 30 μαθητών. Γι' αυτό η ΕΛΜΕ κάλεσε τον Περιφερειακό δ/ντη να ξεκαθαρίσει τη θέση του ή τη θέση του υπουργείου για τον ανώτατο αριθμό μαθητών κατά τμήμα και να το δηλώσει ανοικτά στα ΜΜΕ πράγμα που εξακολουθεί να μην κάνει.
  • Σε ότι μας αφορά, η θέση μας ήταν και παραμένει σταθερή: Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα είναι ουσιαστική συνιστώσα της ποιότητας της παρεχόμενης στο σχολείο εκπαίδευσης και αυτός δεν πρέπει να υπερβαίνει τον αριθμό των 25 στα τμήματα γενικής παιδείας, 20 στις κατευθύνσεις και 10 στα εργαστήρια. Και από αυτή τη θέση δεν πρόκειται να αποστούμε.
  • Σε ότι αφορά τις παραινέσεις του κυρίου Περιφερειακού:
  • Είμαστε μαχόμενοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία μας που δουλεύουμε όχι μόνον στο ωράριο μας αλλά πολύ παραπάνω. Αυτό έχουμε επιλέξει και αυτό κάναμε χτες, αυτό θα κάνουμε και αύριο. Ούτε επαγγελματίες συνδικαλιστές είμαστε, ούτε επαγγελματίες της διοίκησης της εκπαίδευσης. Έχουμε όμως την απαίτηση να ανταποκρίνεται η διοίκηση στα καθήκοντά της, να συμβάλει στην ομαλή λειτουργία των σχολείων και όχι στην πρόκληση αναστάτωσής τους .
  • Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ, τέλος, καταγγέλλει τον τρόπο προβολής του θέματος από τον κ. Πορτοσάλτε του ΣΚΑΪ. Για τον κ. Πορτοσάλτε δεν αποτελούν είδηση οι τροχοβίλλες, τα κοντέινερ, τα ακατάλληλα νοικιασμένα κτήρια, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, οι ωρομίσθιοι συνάδελφοί μας με 100-200 το μήνα, τα αναχρονιστικά βιβλία και το αναχρονιστικό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά η άρνηση ενός σωματείου να συνεργασθεί με τη διοίκηση για να υλοποιήσει την αντιεκπαιδευτική της πολιτική(!).

    Φαίνεται ότι για κάποια ΜΜΕ, όποιος δε συνεργάζεται με την εξουσία και δεν τη λιβανίζει, πρέπει να συκοφαντείται και να παραδίδεται ως βορά στους κάθε φορά πρόθυμους δημοσιογράφους να υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική. Καταδικάζουμε την τακτική αυτή. Εμείς, ανεξάρτητα από το όποιο κόστος, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των μαθητών μας να φοιτούν σε σχολεία με παιδαγωγικά κριτήρια και όχι σύμφωνα με τη λογική του κ. Κουμέντου.


     

    Για το Δ.Σ της Ε' ΕΛΜΕ

    Ο πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

    Δημήτρης Παπαθεοδώρου Γιάννης Αντύπας


     

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ - ΠΕΜΠΤΗ 20/10/2022

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022, 13.00, ΣΤΟ 1ο ΓΕΛ ΠΑΛΛΗΝΗΣ Συζητάμε – εκτιμάμε – αποφασίζουμε! Το  Δ.Σ, ενόψ...