Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ- ΣΥΜΠΤΥΞΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Ε΄ ΕΛΜΕ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΛΛΗΝΗ 15.3.2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ- ΣΥΜΠΤΥΞΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

  1. Παρά την ισχύ υπουργικής εγκυκλίου που προβλέπει 30 μαθητές ανά τμήμα, εδώ και 15 χρόνια ο κλάδος με τη συμπαράσταση των γονέων και των μαθητών κατόρθωσε να επιβάλει στην πράξη ανώτατο όριο 25 μαθητές. Το εκπαιδευτικό κίνημα, για να επιβάλει αυτό το μέτρο, συγκρούστηκε στο παρελθόν με την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, έκανε απεργίες, συλλαλητήρια μαζί με γονείς και μαθητές και ανάγκασε τους Υπουργούς Παιδείας να δέχονται στην πράξη τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα και να δεσμεύονται στα συνέδρια της ΟΛΜΕ για την κατάργηση της σχετικής εγκυκλίου, όταν θα το επέτρεπαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις.
  2. Ήταν αναμενόμενο ότι η πολιτική του μνημονίου θα έπεφτε σαν πέλεκυς και στα σχολεία: Απόσυρση του κοινωνικού κράτους από τη μια- κατάργηση της ΠΔΣ, λουκέτο σε αθλητικά και διαπολιτισμικά και εσπερινά σχολεία(410 γυμνάσια και λύκεια συγχωνεύονται 205 καταργούνται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συνολικά 1930 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών, μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τις σχολικές επιτροπές κατά 50%( προς το παρόν) -και από την άλλη βίαιη αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος -νέα αναλυτικά προγράμματα για το νέο σχολείο της αμάθειας και των δεξιοτήτων, κατάργηση- συγχώνευση σχολικών μονάδων, στοίβαγμα μαθητών σε τμήματα 30 μαθητών, κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων( επίκειται αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών), πρόσληψη αναπληρωτών μερικής απασχόλησης( νέος …επιστημονικός όρος των ωρομισθίων), κατάργηση στην πράξη της οργανικής θέσης, μείωση διορισμών. Στα σχολεία που ανήκουν στο ΠΥΣΔΕ Ανατ. Αττικής , η πολιτική του μνημόνιου κυβέρνησης-Ε.Ε-ΔΝΤ εκφράζεται με πιέσεις προς τους διευθυντές των σχολείων για συμπτύξεις τμημάτων με 30 μαθητές , με μετακινήσεις συναδέλφων για 1ή 2 ώρες που υπολείπονται του ωραρίου τους, Το Γυμνάσιο του Κουβαρά είναι ένα από τα σχολεία που καταργούνται.
  3. Η συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια, ούτε με φραστική καταδίκη , ούτε με προπαγάνδα στα σχολεία ότι θα πάρουμε ένα τμήμα από τα επιδόματα άλλων υπαλλήλων που αμείβονται καλύτερα από μας, αλλά με καταδίκη της πολιτικής αυτής και με άρνηση εφαρμογής της. Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς φορείς να μην επιτρέψουν το στοίβαγμα μαθητών σε 30ρια τμήματα, να μην επιτρέψουν την κατάργηση-συγχώνευση καμίας σχολικής μονάδας, κανένας συνάδελφος να μην μετακινηθεί για ελάχιστες ώρες σε άλλα σχολεία ,και να οργανώσουν την άμυνά τους..

    Οι αυταπάτες διαλύονται. Πίσω από τη βίαιη αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος, πίσω από το «νοικοκύρεμα» των σχολείων κρύβεται η βαθύτερη επιθυμία της κυβερνητικής πολιτικής να αποσυρθεί το κράτος από την υποχρέωση που έχει να προσφέρει δωρεάν δημόσια παιδεία και να δημιουργήσει το «νέο» φθηνό επιχειρηματικό σχολείο της αγοράς Το Δ. Σ της ΕΛΜΕ καλεί σε αγώνα για να μην επιτρέψουμε να περάσει η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης για την παιδεία.

    Η πρόεδρος Ο γραμματέας

    Άννα Μπαχτή Δημ. Παπαθεοδώρου

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ - ΠΕΜΠΤΗ 20/10/2022

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022, 13.00, ΣΤΟ 1ο ΓΕΛ ΠΑΛΛΗΝΗΣ Συζητάμε – εκτιμάμε – αποφασίζουμε! Το  Δ.Σ, ενόψ...