Καλωσορίσατε στο ιστολόγιό μας!

Με το ιστολόγιο προσπαθούμε να συμβάλουμε στην έγκαιρη ενημέρωση των μελών μας. Μπορείτε να εγγραφείτε σε αυτό το ιστολόγιο από τον υπολογιστή σας ή ακόμη και από το κινητό σας τηλέφωνο, για να λαμβάνετε ενημερώσεις κατά βούληση ή αυτομάτως είτε μέσω email, είτε μέσω RSS. Μπορείτε, επίσης, να επικοινωνείτε με το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ στο email eelme.anatt@gmail.com.

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Επείγον: Μαθήματα αλληλεγγύης


Ε΄ΕΛΜΕ Αν. Αττικής     Γέρακας 4-9-2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς γίνεται σε όλους φανερό ότι η κοινωνία βρίσκεται σε μία πρωτόγνωρη δοκιμασία. Οι πολιτικές «αντιμετώπισης της κρίσης» γίνονται όλο και πιο σκληρές για τους εκπαιδευτικoύς, γενικότερα για τους εργαζόμενους, τους μαθητές και τους γονείς τους, υποβαθμίζοντας συνολικά το επίπεδο της ζωής τους, χτυπώντας βασικά δικαιώματα (ψωμί-δουλειά-μόρφωση-υγεία) Για ένα τεράστιο πια σύνολο ανθρώπων τίθεται θέμα επιβίωσης. Η ανάγκη να αντισταθούμε , «να κάνουμε κάτι» είναι κάτι παραπάνω από φανερή.
  Για να αντισταθεί όμως η κοινωνία πρέπει στοιχειωδώς να «υπάρχει» και να λειτουργεί με συνοχή. Η οικονομική εξαθλίωση και η περιθωριοποίηση φέρνουν μοιρολατρία, ατομικές λύσεις και εκφυλισμό.
Κανένας δεν πρέπει να είναι μόνος του στην κρίση.
 Το σύνθημα «κανείς μόνος του στη κρίση» παίρνει τη πραγματική του διάσταση στο βαθμό που η κοινωνία από τα κάτω αυτοοργανώνεται,  στέκεται στα πόδια της με συλλογικότητα και αλληλεγγύη και μπορεί να οργανώσει πιο μαζικές αντιστάσεις και διεκδικήσεις.
Έχοντας επίγνωση των παραπάνω αλλά και με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους μαθητές μας και τους γονείς τους η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ επικύρωσε την απόφαση του ΔΣ για τη δημιουργία δικτύου καθηγητών εθελοντών για τη πραγματοποίηση "Μαθημάτων Αλληλεγγύης", εφαρμόζοντας και στην περιοχή μας ένα θεσμό συλλογικής αντίστασης και στήριξης των μαθητών και των οικογενειών τους.
  Η πρωτοβουλία αυτή της ΕΛΜΕ έρχεται αρχικά σαν μια απάντηση στη πολιτική της κυβέρνησης να σταματήσει τη λειτουργία των μαθημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας στα Γυμνάσια και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης στα  Λύκεια, αφήνοντας έτσι εκτεθειμένα τα παιδιά και τις οικογένειες τους.
Όμως οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης έχουν και μια άλλη διάσταση για τις δυνατότητες ατομικής και συλλογικής αντίστασης των νέων και των εργαζόμενων γενικότερα.
   Για το συνδικαλιστικό κίνημα των Εκπ/κων, η ανάπτυξη ενός τέτοιου δικτύου αλληλεγγύης και προσφοράς προς τους μαθητές δίνει ένα νέο περιεχόμενο στη δράση μας, αλλάζει το κοινωνικό προφίλ του Εκπ/κου, απαντάει στις λυσσαλέες επιθέσεις απαξίωσης του συνδικαλισμού, δημιουργεί νέες πιο στέρεες σχέσεις με γονείς και μαθητές διευκολύνοντας τις κοινές διεκδικήσεις και βέβαια μια τέτοια ανυστερόβουλη δράση προσφοράς με το ηθικό φορτίο που περιέχει, «μπολιάζει» τη κοινωνία από τα κάτω με τις μεγάλες αξίες της συνεργασίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού.
   Το ζητούμενο βέβαια είναι οι πρωτοβουλίες αυτές να μη συνεχίσουν στο περιθώριο μιας δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά να πλατύνουν και να αποτελέσουν ένα βασικό άξονα πάλης που θα συνδέεται και θα επηρεάζει την ουσία της συνδικαλιστικής δραστηριότητας.
   Με βάση τα παραπάνω και έχοντας βαθιά επίγνωση ότι οι κοινωνικές αλλαγές προϋποθέτουν νέες σχέσεις, νέες αξίες, νέες συσπειρώσεις από τα κάτω, καλούμε τους συναδέλφους ν' ανταποκριθούν μαζικά σ' αυτό τον τομέα δράσης και προσφοράς. Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν την υπόθεση της αλληλεγγύης στα χέρια τους, δημιουργώντας πυρήνες αντίστασης και κοινωνικής συνοχής στα σχολεία, ενάντια στην εξαθλίωση και το φόβο αυτής της πολιτικής.
  Η πρόεδρος                                                   Ο γραμματέας                         Άννα Μπαχτή                                                Δημ. Παπαθεοδώρου

  [Οι συνάδελφοι που θέλουν να συμμετέχουν στα Σχολεία Αλληλεγγύης πρέπει να δηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους, μέχρι την Τετάρτη 12 Οκτώβρη, στέλνοντας email στην ΕΛΜΕ dimfan.pap@gmail.com ή να επικοινωνήσουν με τoν γραμματέα της ΕΛΜΕ (τηλ. 6937431790)]

Αναζητήστε πληροφορίες