Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. 21-2-2013

Ε ΕΛΜΕ ΑΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΛΛΗΝΗ 21-2-2013


 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ, ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ!!!

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ – ΔΝΤ


ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ Ε ΕΛΜΕ ΑΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

H Γ.Σ της Ε ΕΛΜΕ Αν Αττικής στέλνει ένα μήνυμα αντίστασης και αγώνα σε όλους τους εκπαιδευτικούς για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών συγκυβέρνησης – Ε.Ε. – ΔΝΤ, για να υπάρχει μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

Δε συναινούμε στην πρωτοφανή λεηλασία των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας, στην εξαθλίωση του λαού μας, στη διάλυση των δημόσιων αγαθών, παιδείας, υγείας, ασφάλισης, στην φτώχεια, αμάθεια και μετανάστευση για τα παιδιά μας, στο ξεπούλημα του κοινωνικού πλούτου , στην κατάργηση κάθε έννοιας δημοκρατικού δικαιώματος και λαϊκής κυριαρχίας.

Δε μας πείθουν οι παντός τύπου μονόδρομοι του ΔΝΤ, της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, που οδηγούν πάντα στο να πληρώνουμε εμείς το τίμημα και να κερδίζουν οι τράπεζες, το κεφάλαιο, το πολιτικό τους σύστημα. Αυτοί προσπαθούν να βγουν από την καπιταλιστική κρίση προς όφελός τους. Γι αυτό επιδιώκουν να σαρώσουν κατακτήσεις και εργατικά δικαιώματα ενός αιώνα. Γι αυτό δε διστάζουν να διαμορφώσουν ένα καθεστώς κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού. Στα πλαίσια του, η συγκυβέρνηση ΝΔ-Πασοκ-Δημαρ, χωρίς πια καμιά δημοκρατική επίφαση, χρησιμοποιεί την καταστολή ή την απαγόρευση αγώνων, την επίταξη και την επιστράτευση των αγωνιζόμενων, όταν νιώθει να απειλούν την επιβολή των αντιλαϊκών της μέτρων.

Δηλώνουμε τη θέλησή μας να σταθούμε όρθιοι, απέναντι σ' αυτή την πολιτική και να την ανατρέψουμε.

Να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία. Να υπερασπίσουμε τη ζωή και τη μόρφωση των παιδιών μας.

Να καταλύσουμε την απολυταρχία του σάπιου πολιτικού συστήματος, την οικονομική, ψυχολογική και άλλη βία τους, το φόβο και την καταστολή, τη «σιδερένια φτέρνα» και τη μιντιακή τρομοκρατία, το φασισμό και τον ολοκληρωτισμό τους.

Να κατακτήσουμε μαζί με το λαό μας, τις λαϊκές ελευθερίες και το ακρωτηριασμένο δικαίωμα της λαϊκής κυριαρχίας δηλ. να αποφασίζουμε για τις τύχες αυτής της χώρας μακριά από τους δήθεν προστάτες μας.

Να επιβάλλουμε επιτέλους μια ακηδεμόνευτη και ανεξάρτητη πορεία της χώρας ενάντια στην διπλή επικυριαρχία των ντόπιων - ξένων αφεντάδων και των ηγεμονικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Εμείς δε χρωστάμε – δεν πουλάμε – δεν πληρώνουμε.

Να βγούμε από την κατάθλιψη, την αναμονή, την ανάθεση. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να αναμετρηθούμε με την πολιτική τους και να τους ανατρέψουμε.


 


 

Οργανώνουμε την πάλη με τις Γενικές μας Συνελεύσεις, τις επιτροπές αγώνα, τα απεργιακά ταμεία, την οργάνωση της αλληλεγγύης μας, με το να τεθεί σε θέση μάχης κάθε συναδέλφισα / συνάδελφος. Με τη συνάντηση και την επιδίωξη συντονισμού όλων των ΕΛΜΕ, διδασκαλικών συλλόγων, εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών, εργαζόμενων, κλάδων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στη βάση του σχεδιασμού αποφασιστικών μορφών αγώνα κι όχι εκτόνωσης της οργής μας σε διάσπαρτες 24ωρες απεργίες, χωρίς συνέχεια και κορύφωση.


 

Οι ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, αλλά και οι ΟΛΜΕ, ΔΟΕ έδειξαν το προηγούμενο διάστημα ότι συμβιβάζονται με την πολιτική συγκυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, δεν συντονίζουν και δεν οργανώνουν αγώνες με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής και αυτών που την επιβάλουν. Δεν θέλουμε άλλους αγώνες διαμαρτυρίας. Τέρμα στην αναμονή. Ο καθένας ας πάρει τις ευθύνες του μπροστά στους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους, την κοινωνία. Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας. Ας πάψουμε πια να τους αφήνουμε να μιλούν στο όνομά μας.

. Επιβάλλεται οι εργαζόμενοι να ξεμπερδέψουμε με τον κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό.


Με βάση τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε, στις συζητήσεις των εκπροσώπων των ΔΣ των ΕΛΜΕ και διδασκαλικών συλλόγων, προτείνουμε τα παρακάτω.

Α) Για τα γενικότερα αιτήματα μας, μαζί με όλους τους εργαζόμενους:

Απέναντι στη λαίλαπα που ήρθε και συνεχίζεται οι εργαζόμενοι βροντοφωνάζουμε πως υπάρχει λύση. Υπάρχει άλλη πολιτική!

1) Το χρέος δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Δεν το αναγνωρίζουμε. Απαιτούμε τη διαγραφή του και διεκδικούμε την παύση πληρωμής του.

2) Να ανατραπεί αυτή η πολιτική και η κυβέρνηση που την εφαρμόζει αλλά και κάθε άλλη που θα εφαρμόσει την ίδια πολιτική. Να φύγει η τρόικα από τη χώρα.

3)Να καταργηθούν τα μνημόνια, οι δανειακές συμβάσεις κι όλο το νομικό οπλοστάσιο που μας αλυσοδένουν. Το δημοσιονομικό σύμφωνο σταθερότητας και η οικονομική διακυβέρνηση που επιβάλλει η ΕΕ σε όλα τα κράτη μέλη. Όλα τα μέτρα που απορρέουν από αυτά.

4) Ρήξη με Ε.Ε και ΟΝΕ

5) Καμιά ιδιωτικοποίηση, ξεπούλημα δημόσιου πλούτου. Το φως, το νερό, η ενέργεια, η φύση είναι κοινωνικά αγαθά και πρέπει να παρέχονται δημόσια και δωρεάν.

6) Γενναία αύξηση των δαπανών σε παιδεία, υγεία και κοινωνική ασφάλιση και ταυτόχρονα πάγωμα και δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών.

7) Απαγόρευση των απολύσεων σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα/αύξηση του ταμείου ανεργίας για όλο το χρονικό διάστημα ανεργίας.

8) Αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων με κατάργηση όλων των μέχρι τώρα νόμων που μείωσαν μισθούς – συντάξεις – κοινωνικά επιδόματα. Αύξηση των μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια, μείωση των ωρών και των χρόνων εργασίας. Τώρα μισθοί στα επίπεδα του 2009. Να επιστραφούν όλα τα ποσά που κλάπηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία και οι κλέφτες να λογοδοτήσουν και να δικαστούν από το λαό. Όχι στη διάλυση της επικουρικής ασφάλισης και στη μείωση των εφάπαξ.

9) Κατάργηση όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων που καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επιβραβεύουν την εργοδοτική αυθαιρεσία.

10) Να σταματήσει η καταλήστευση του λαού από τη φορολογική επιδρομή. Ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος. Βαριά φορολογία του κεφαλαίου και του πλούτου. Δήμευση της περιουσίας των μεγάλο-οφειλετών προς το Δημόσιο.

11) Έκτακτα μέτρα ανακούφισης από την ανεργία, την εξαθλίωση και τη μαζική φτώχεια. Κατάργηση όλων των χαρατσιών και κεφαλικών φόρων, διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες όλων των ανέργων και των φτωχών. Όσοι εργοδότες οφείλουν δεδουλευμένα σε εργαζόμενους να κατάσχονται αντίστοιχα ποσά από καταθέσεις τους στις Τράπεζες.

12) Ανατρεπτική, αγωνιστική αλληλεγγύη για την υπεράσπιση κάθε αδύνατου, εργαζόμενου, ειδικά παιδιών ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, φύλου. Όχι στη λογική της φιλανθρωπίας, της ανάθεσης, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

13) Κάτω τα χέρια από τις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα. Το δικαίωμα στην απεργία δεν επιστρατεύεται.


 

Β) Για τα αιτήματά μας στην εκπαίδευση

1)Εκπαίδευση δημόσια, δωρεάν με κριτήριο του δημόσιο, κοινωνικό όφελος. Ενιαίο 12χρονο σχολείο των όλων και των ίσων με παιδαγωγική ελευθερία, γνώση και αξιοπρέπεια. Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση ενταγμένη στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και εξ' ολοκλήρου στο Υπουργείο Παιδείας. Σχολεία που θα στηρίξουν την προσπάθεια της κοινωνίας να βγει από την κρίση, τον κύκλο των μνημονίων και της χρεοκοπίας. Όχι σχολεία που θα προετοιμάζουν σκλάβους για τις ΕΟΖ.

2)Με υποστηρικτικά μέτρα απ' την πολιτεία για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της εγκατάλειψης, μακριά από την φιλανθρωπία των ιδρυμάτων, των κυριών και των πλουσίων. Έκτακτη επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των εξόδων των σχολείων, για τη σίτιση και την ασφάλιση υγείας για τους μαθητές .

3)Με εκπαιδευτικούς μόνιμους, με σταθερή εργασία, ουσιαστική επιμόρφωση αξιοπρεπείς αποδοχές και ασφάλιση. Κατάργηση του νέου μισθολογίου – βαθμολόγιου

4)Με παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία για όλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς, χωρίς διοικητικές παρεμβάσεις. Να μην περάσουν τα σχέδια που δημιουργούν διευθυντές μάνατζερ και απόλυτους κυρίαρχους των σχολείων με ταυτόχρονη κατάργηση των δικαιωμάτων του συλλόγου διδασκόντων.

Να μην περάσουν τα εκτρωματικά σχέδια για την αντιδραστική αναμόρφωση του σχολείου με βάση τις ανάγκες της αγοράς. Το παλιό «νέο – μητροπολιτικό σχολείο – τεχνολογικό λύκειο» των ταξικών φραγμών – αποκλεισμών, που διώχνει τους μαθητές από το σχολείο με τις πολλαπλές εξετάσεις. Η αξιολόγηση – πειθάρχηση - χειραγώγηση, που θέλει να μετατρέψει τον εκπαιδευτικό από λειτουργό σε υποταγμένο, κρατικό, υπάλληλο, που θέλει να διαλύσει εργασιακές σχέσεις – οργανικότητα, να οδηγήσει σε απολύσεις. Όχι στην αυτοαξιολόγηση, την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας  και  των εκπαιδευτικών, δηλαδή την κατηγοριοποίηση σχολείων – μαθητών - εκπαιδευτικών. Κανείς αξιολογητής στην τάξη και στο σχολείο.


· Διαγραφή από τα σωματεία μας των στελεχών της εκπαίδευσης (διευθυντές μέσης, σχολικοί
σύμβουλοι, περιφερειακοί διευθυντές) που θα εμπλακούν στις διαδικασίες αξιολόγησης.
· Παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος σε διευθυντές με στόχο να εκφραστεί μαζική
αντίθεση στο μηχανισμό αξιολόγησης.
· Τα στελέχη της εκπαίδευσης που θα εμπλακούν στη διαδικασία αξιολόγησης θα είναι υπόλογστην εκπαιδευτική κοινότητα.
· Παίρνουμε συλλογικά μέτρα ακύρωσης της αξιολόγησης στην πράξη.
· Μπλοκάρουμε με κινηματικούς όρους και συλλογικές αποφάσεις των Συλλόγων κάθε
προσπάθεια εφαρμογής της.
· Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μην συμμετέχουν σε καμιά διαδικασία που σχετίζεται με την
εφαρμογή της αξιολόγησης (σεμινάρια, αυτοαξιολόγηση, φάκελος εκπαιδευτικού κ.λπ.)


 

5)Σταμάτημα κάθε συνδικαλιστικής δίωξης, κάθε απόπειρα τρομοκράτησης συναδέλφων μέσω πειθαρχικών, διαθεσιμότητας, υποχρεωτικών μεταθέσεων. Κατάργηση τους.

6)Να ανατραπούν τα σχέδια για συγχωνεύσεις σχολείων – πληθωρικά τμήματα – αύξηση ωραρίου που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της εκπαίδευσης και σε αυθαίρετες μετακινήσεις – διαθεσιμότητες – απολύσεις.

7)Να μην περάσει το αντιδραστικό σχέδιο "Αθηνά" για καταργήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ. Διαφορετικά, οι καταργήσεις θα σαρώσουν όλη την εκπαίδευση. Όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη της ανατροπής των σχεδίων αυτών.

8)Άμεση πρόσληψη αναπληρωτών – μόνιμοι διορισμοί – μέχρι 25 μαθητές στο τμήμα

9)Αντιμετώπιση των ρατσιστικών – εθνικιστικών – φασιστικών αντιλήψεων μέσα στα σχολεία, μέσα από την ανάπτυξη πλατιού εκπαιδευτικού – πολιτιστικού- διεκδικητικού κινήματος για ένα σχολείο για όλα τα παιδιά και όλη τη γνώση χωρίς φραγμούς και διακρίσεις.

10)Πάγιος καθορισμός του Συνεδρίου της ΟΛΜΕ μέσα στη σχολική χρονιά, Μάρτιο-Απρίλιο, ώστε η δυναμική που αναπτύσσεται εκεί να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά προς όφελος του κλάδου.

Γ) Για το σχέδιο Δράσης κι Αγώνα

5ήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με Γ.Σ την 5η ημέρα της απεργίας για εκτίμηση και συνέχιση ή μη της απεργίας.

Στη λογική της προετοιμασίας μας:

  • Συμμετέχουμε στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 2 Μάρτη (καθηγητές- δάσκαλοι-μαθητές- γονείς-φοιτητές) για την αντιδραστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και ανάλογες κινητοποιήσεις πανελλαδικά.
  • Συγκροτούμε κεντρική απεργιακή επιτροπή και απεργιακή επιτροπή στην ΕΛΜΕ.


     

    Για τις μορφές οργάνωσης,
    ενεργοποίησης και συγκέντρωσης δυνάμεων


  •  
  • Οι Ομοσπονδίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ενημέρωση κοινωνίας, συντονισμός με μαθητές, γονείς και φοιτητές, οργάνωση με επιτροπές αγώνα σε κάθε σχολείο
  • Συγκρότηση απεργιακού ταμείου αλληλεγγύης.
  • Συναντήσεις με άλλους χώρους δημοσίου – ιδιωτικού τομέα και τους συντονισμούς τους, με στόχο κοινό σχέδιο.
  • Κοινά εκπαιδευτικά κλιμάκια από τις επιτροπές αγώνα – για ομιλίες σε χώρους/αφίσα/άρθρα

    Δ) Ο συντονισμός των εκπαιδευτικών σωματείων

    Ο συντονισμός των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων ΠΕ είναι αναγκαίος περισσότερο από ποτέ για να παίξει ρόλο στην ανασυγκρότηση του κινήματος των εκπαιδευτικών σε όλα τα επίπεδα, κόντρα στην παρακμή του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Είναι αναγκαίος όχι απλά για να πιέσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ να προκηρύξει κινητοποιήσεις, αλλά για να συνενώσει όλες τις αντιστάσεις σε ένα ρεύμα αγώνα, αντίπαλο δέος, στην βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ – ΔΝΤ, με στόχο την ανατροπή τους. Αγωνιστικός ενωτικός συντονισμός των ΕΛΜΕ, των Συλλόγων ΠΕ, των πρωτοβαθμίων σωματείων Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με συμπόρευση όλων των μαχόμενων δυνάμεων, χωρίς διαχωρισμούς. Υποστήριξη από Συντονισμούς Πρωτοβάθμιων σωματείων, σωματεία ΠΑΜΕ, συνδικάτα και ομοσπονδίες που διαφοροποιούνται στην πράξη. Αυτός ο συντονισμός δεν μπορεί να προχωρήσει εν ψυχρώ με σχέδια επί χάρτου. Μπορεί να προχωρήσει μόνο μέσα από ανυποχώρητους και μαχητικούς αγώνες που θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι στους κλάδους, μέσα από γενική, πολιτική απεργία και λαϊκό ξεσηκωμό για να τους ανατρέψουμε.

    Αντί να γλείφουμε τις πληγές μας και να μετράμε τα δικαιώματα που κατακρεουργούνται μέρα με την ημέρα, ας πάρουμε ο καθένας μας το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί κι ας κινήσουμε. Είμαστε εργαζόμενοι κι εκπαιδευτικοί. Ας γράψουμε μια αράδα από την ιστορία που διδάσκουμε στα παιδιά μας…


     

    ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Γ.Σ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ - ΠΕΜΠΤΗ 20/10/2022

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022, 13.00, ΣΤΟ 1ο ΓΕΛ ΠΑΛΛΗΝΗΣ Συζητάμε – εκτιμάμε – αποφασίζουμε! Το  Δ.Σ, ενόψ...